Кметът на София Васил Терзиев съобщи пред журналисти, че вчера са

...
Кметът на София Васил Терзиев съобщи пред журналисти, че вчера са
Коментари Харесай

Васил Терзиев съобщи за спиране на 21 незаконосъобразни обществени поръчки

Кметът на София Васил Терзиев заяви пред публицисти, че вчера са получени резултатите от финалния отчет за правомерност на 24 публични поръчки. Това, което инспекцията е открила, че от 24 публични поръчки, 23 са имали проблем, а 21 са открити като незаконосъобразни.

По думите му, с изключение на незаконност, са установени и други проблеми – съществуване на ограничаващи условия, ненапълно съобщение за социална поръчка, незаконосъобразно изменение на документите за присъединяване, противоречие в информацията и в обявлението на останалите документи. Кметът изясни, че ще бъдат спрени всички тези незаконосъобразни публични поръчки и незабавно ще стартира работа по нови процедури, свързани с тях. Тези публични поръчки засягат работа, която е значима за столицата.

Общата стойност на оценените 24 публични поръчки е 204 млн. лева, изясни Терзиев. Обществените поръчки включваха друг вид обекти – инфраструктурни, детски градини, ВиК, избор на контрол и други, добави кметът. Според Терзиев неналичието на конкурентност и еднакъв достъп до тези публични поръчки води до компрометирано осъществяване, години забавяне и ниско качество на публичните поръчки. Столична община е един от най-големите възложители на публични поръчки в страната, уточни кметът и добави, че за това е значимо по какъв начин се вършат тези поръчки. 

Зам.-кметът по финанси Иван Василев изясни, че част от спрените публични поръчки се отнасят за бул. „ Генерал Михаил Д. Скобелев, бул. „ Копенхаген “ и бул. „ Княгиня Мария Луиза “. Докладите от направените инспекции ще бъдат оповестени в уеб страницата на Столична община и ще могат да бъдат видени всички незаконосъобразни поръчки, добави още Василев.  

Той изясни, че през първите му месеци като зам.-кмет е видял липса на построена ефикасна система за реализиране на надзор за правомерност на публичните поръчки. Направихме промени още в първите седмици на мандата, сподели Василев. По думите му тестваните 24 поръчки са почнали още през 2022 година и са траяли през 2023 година. Предприехме редица дейности по правене на нова методика за установяване на прогнозната стойност, посредством осъществяване на пазарно изследване и пазарни съвещания, изясни зам.-кметът. 

В момента общинската администрация създава онлайн указател, в който всяка една компания ще може да се запише и да получава самодейно информация от Столична община за публичните поръчки, изясни Василев. По думите му не би трябвало пазарът за публичните поръчки да бъде капсулован.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР